Stanovisko Finančného riaditeľstva SR ku kolektívnym športovcom a ich príjmom

SIHPA upozorňuje všetkých hokejistov, ktorých príjem je vyšší ako minimálna mzda, ako aj ich ich účtovníkov, daňových poradcov a právnych zástupcov, aby upriamili pozornosť na „Usmernenie Finančného riaditeľstva SR k zaradeniu príjmu profesionálnych športovcov, ktorý vykonávajú šport v kolektívnych športoch“:

Pre športovcov a športové organizácie je dôležité, aby sami posúdili, či výkon športovej činnosti vykonávaný profesionálnym športovcom, spĺňa znaky závislej práce. Závislá práca musí byť vykonávaná v mene zamestnávateľa, t. j. v mene športovej organizácie. Profesionálny športovec, ktorý vykonáva šport v kolektívnych športoch podlieha príkazom športovej organizácie, kde platí princíp podriadenosti a nadriadenosti, ktorý najviac vystihuje pracovnoprávny vzťah a odlišuje ho od občianskoprávnych a obchodnoprávnych vzťahov.
Príjem z činnosti profesionálneho športovca, ktorý vykonáva šport pre športovú organizáciu v kolektívnych športoch na základe:

– pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného vzťahu podľa osobitného predpisu v rezortnom
športovom stredisku [§ 4 ods. 3 písm. b) zákona o športe], patrí medzi príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. a) ZDP,
– zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, patrí medzi príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. m) ZDP,
– iného právneho vzťahu, v ktorom športovec vykonáva šport spôsobom, ktorý spĺňa znaky závislej práce, bude po 31.12.2018 patriť medzi príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. m) ZDP, a to v nadväznosti na ustanovenie § 102 ods. 4 zákona o športe (prechodné ustanovenie § 102 ods. 4 zákona o športe sa nepoužije pri zaradení takéhoto príjmu plynúceho profesionálnemu športovcovi v období od 01.01.2016 do 31.12.2018, ale bude sa vychádzať z podmienok dohodnutých v zmluve).

Celé znenie tohto usmernenia Finančného riaditeľstva SR si môžete prečítať tu: https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Dokumenty_PFS/Zverejnovanie_dok/Dane/Metodicke_usmernenia/Priame_dane/2018/2018.06.25_sport.pdf

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *